A zöld spagettihez hasonló vesszőkaktusz (Rhipsalis) tartása különbözik a többi kaktuszétól, de megfelelő körülmények között szépen díszlik.
Fán lakó kaktuszok
A kaktuszfélék családjába (Cactaceae) tartozó vesszőkaktuszok (Rhipsalis) rendjének mintegy 60 dél-amerikai faja ismert. Többségük epifita (növényen lakó, de önállóan élő, nem parazita), trópusokon élő kaktusz. Elterjedt Madagaszkáron, Shri Lankán is, de ezeken a tájakon valószínűleg nem őshonos. Neve a görög szövés szóból származik, mivel néhány faj szára rendkívül rugalmas. A vesszőkaktuszok szára néha akár 2 méter hosszan is lecsüng az ágról. A közismert kaktusztüskék nem jellemzik, általában csupaszok, néhány fajon szőrképletek találhatók. Virág és termés színben egyaránt vannak fajok közti különbségek. Leggyakrabban a csillag alakú virágok sárgás-fehérek illetve a fehérek termése áttetszően fehér.
A vékonyágú vesszőkaktusz
Egyik közismert faja a zöld spagettihez hasonlóan vékonyágú vesszőkaktusz, Rhipsalis baccifera. Az eredetileg fán élő faj közkedvelt szobanövény. A “bacciferus” név a latin bogyót viselő szóból származik. Az egyetlen óvilági kaktusz. Lecsüngő ágai a 6 méter hosszúságot is elérhetik. Első pillantásra rendkívül hasonlít a Rhipsalis pilocarpa fajhoz. De, a R. baccifera a szár teljes hosszába, míg a R. pilocarpa a hajtáscsúcsnál ágazik el, és ott hozza virágait is. A R. baccifera fehér virága apró, termése borsószerű amely akár egy évig is a növényen maradhat. A gyümölcse kellemesen édes, ehető.
Hogyan tartsuk?
Jól levegőzött, porózus talajába keverjünk kissé savanyú tőzeget. Az árnyékos helyeket kedveli. Alkalmanként olyan tápot adjunk neki, amelynek összetétele az orchideáéhoz hasonló. A növekedési periódusban sok vizet kíván, különösen a virágzási időszakban. Nyáron legalább 50% páratartalom szükséges. Vigyázat, ne a növényt, hanem a környezetét, pl. a padozatot permetezzük! A növények talaja soha nem száradhat ki egészen. Télen, 15-20°C-on virágzik. Virágzáskor lehetőleg ne mozgassuk. Virágzás után át lehet ültetni. Hűvösebb, száraz átteleltetése ajánlott.
Hogyan szaporítsuk?
Tavasszal magról, de még inkább, egész évben, szárdarabokkal, dugványozással szaporítható. De talán a legsikeresebb dugványozás szempontjából a tavasz és a nyár időszaka. Az ízesülés vagy elágazás alatt vájunk le két-három ízhossznyi hajtást. A hajtás ízeknél történik a legyökeresedés. Hagyjuk száradni a dugványokat 14 napig árnyékos helyen, majd tegyük 1/3-ad részig majdnem száraz talajba. Használjunk sok szervetlen anyagot, pl. homokot. A talaj nem tartalmazhat túl sok szerves anyagot, mert akkor a dugvány hamar elpusztul. Két-három hét múlva adhatunk egy kevés vizet és 5-6 hét múlva ugyanúgy kezelhetők, mint a kifejlett növény. A begyökeresedést követően kb. 2-3 év múlva kerüljön sor az átültetésre.
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás